Lekker fit

De Driemaster is een Lekker Fit school. Sinds 2008 zijn we de samenwerking aangegaan met Sport en Recreatie gemeente Rotterdam en het project Lekker Fit! Het project Lekker Fit is gebaseerd op 10 pijlers.

  1. Extra bewegingsonderwijs tijdens en na schooltijd.
  2. De komst van de ‘gymleraar nieuwe stijl’
  3. Lespakket Lekker Fit!
  4. Sportlessen als opstap naar de sportvereniging
  5. Sportverenigingen terug in de wijken
  6. Monitoring
  7. Onderzoek
  8. Inzet van de schooldiëtist
  9. Voeding en gezonde keuzes
  10. Oudervoorlichting

Wat houdt dit precies in?

De kinderen van groep 3 t/m 8 krijgen 3x per week gym. Deze lessen worden gegeven door een gymleraar nieuwe stijl. Ook op het plein en in de pauzes wordt het bewegen gestimuleerd door het Zoneparc. Kinderen kunnen  na schooltijd extra sporten door mee te doen aan naschoolse activiteiten die meestal plaatsvinden in de Hoekstee. De activiteiten worden zoveel mogelijk in samenwerking met verenigingen in de buurt gehouden, zodat de opstap naar een sportvereniging makkelijker wordt. Daarnaast krijgen de kinderen in de klas 3x per jaar les over voeding, gezonde keuzes en bewegen door middel van het lespakket van Lekker Fit. De kinderen krijgen tijdens de gymlessen ook sportworkshops van een trainer die in een bepaalde sport gespecialiseerd is, zoals voetbal, honkbal, hockey en volleybal. Jaarlijks worden de kinderen twee keer getest op hun conditie en worden ze één keer per jaar gemeten en gewogen door de schooldiëtist. Deze schooldiëtist werkt voor de school waar zij ook consulten houdt om ouders te begeleiden. De kinderen krijgen 2x per jaar een Lekker Fit rapport mee naar huis waar de uitslag van de metingen van de schooldiëtiste in staan samen met de beoordelingen van verschillende bewegingsvaardigheden die ze tijdens de gymles oefenen.

 

Traktatiebeleid

Als kinderen jarig zijn is het feest extra groot als ze een leuke traktatie mogen uitdelen. De Driemaster is een Lekker Fit! school. We vinden het een uitdaging als de kinderen een leuke, lekkere, maar niet te grote en ook een gezonde traktatie kunnen uitdelen.

Elke maand is er de verkiezing van de ‘traktatie van de maand’, dan wordt de leukste Lekker Fit! traktatie uitgekozen en die komt te hangen op het traktatiebord en wordt in de nieuwsbrief gezet. Voor de ouders hebben we een traktatieboek. Hieruit kunt u ideeën opdoen en we hopen dat u er ook traktaties aan wilt toevoegen, zodat het een echt Driemaster-traktatieboek wordt.

 

Groenten en Fruitbeleid

Om gezonde voeding extra te stimuleren, eten de kinderen tijdens hun pauzehapje een stuk groente of fruit. Gelieve uw kinderen een gezonde pauzehap mee te geven en geen koek, chocolade of snoep.

 

Smartbreaks

Per schooldag zitten kinderen gemiddeld 7 uur stil. Uit onderzoek blijkt dat al dat zitten helemaal niet zo gezond is. Zitten verhoogt de kans op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten, zelfs als je op die dag gaat sporten. Langdurig stilzitten moet daarom zoveel mogelijk afgewisseld worden met beweegmomenten. Daarom hebben we op school Smartbreaks. Dit zijn korte beweegmomenten tussen de lessen door die op het smartboard te zien zijn en die in de klas uitgevoerd kunnen worden voor ongeveer 4-5 minuutjes. Doordat bewegen de doorbloeding naar de hersenen bevordert, kan je na de smartbreaks veel beter concentreren op de lesstof! Dubbele winst dus.